Vegan broodpudding

zondag 5 februari 2017

Sinds de Dochter de vegan-tour opging, zoeken we naar veganistische alternatieven voor enkele toprecepten hier in huis. Broodpudding is zo één van de klassiekers. Omdat Dochter er graag van meesmult en ik de resten oud brood zo wegwerk, ging ik op zoek naar een goed veganistisch recept. Het vroeg wat tijd, geëxperimenteer en enkele mislukte puddingen, maar de aanhouder wint. Ik klop trots op mijn borst nu ik jullie hier mijn vegan broodpudding kan voorschotelen.



Dit heb je nodig: 
ongeveer 250 / 300 gram oud brood
50 gram amandelmeel
1 eetlepel bakpoeder
Lotus speculaasjes (of andere vegan speculaasjes of peperkoek - check de ingrediënten!)
3 bananen
3 eetlepels chiazaad
50 ml. water
3 eetlepels kokosolie
3 eetlepels kokosbloemsuiker
700 ml amandelmelk
1 theelepel kaneel
een snuf zout
een handvol gehakte noten (bv: cachewnoten, amandelen, macadamianoten, walnoten ....)  of een handvol rozijnen

Zo maak je het:
Meng in een klein kommetje het chiazaad met het water, roer goed, laat een kwartiertje rusten tot het een gel geworden is.
Verkruimel het brood en de koekjes in kleine stukjes en doe het in een grote kom. Voeg daar het amandelmeel en het bakpoeder aan toe en meng goed. Verwarm de amandelmelk en giet de melk over het brood en de koekjes. Laat alles goed weken en roer regelmatig.
Plet ondertussen in een andere kom de bananen. Smelt de kokosolie in een pannetje en roer de gesmolten olie onder de bananen. Roer de suiker door deze mix. Doe daar de chiagel bij en roer alles goed door elkaar.
Voeg vervolgens het brooddeeg en het bananendeeg bij elkaar en meng die twee goed.  Roer er tenslotte de noten of de rozijnen door. Stort je deeg in een cakevorm en bak de broodpudding in een voorverwarmde oven op 175 graden ongeveer 1 uur lang.  Controleer of de pudding goed gebakken is door er met een vork in te prikken. Laat de broodpudding minstens een half uurtje afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Smakelijk!

9 opmerkingen:

  1. Groot gelijk dat je jezelf trots op de borst klopt! Leuk om jullie zoektocht hier te kunnen volgen trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed! Dat wordt gepind :-). Proef je de amandelsmaak fel? Want hoewel ik graag amandelen eet, heb ik echt totaal niks met amandelmelk (wel met haver- en soyamelk).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gaat wel, persoonlijk vind ik de amandelsmaak het meest neutraal, maar misschien is dat omdat ik dat graag lust? Dit recept lukt net zo goed met andere vegan melk, haver, spelt, soja... Ik gebruikte eens 1 keer kokosmelk, maar dat vond ik dan weer te overheersend. Aanpassen naar eigen goesting kan zeker.

      Verwijderen
    2. Ik vind de overheersende smaak van amandelmelk sterk afhangen van merk tot merk. Die van Alpro vind ik persoonlijk het meest neutraal en absoluut niet storend of overheersend ;-)
      Enne ... mmmmmm ... broodpudding ! Misschien probeer ik deze ook wel eens !

      Verwijderen
    3. Ik vroeg het eens aan Dochter en ze is het eens met jou Jo! Zij vindt Alpro blijkbaar ook het lekkerst, ze stoort zich inderdaad ook aan de te overheersende smaak van vele andere merken. Idem met kokosmelk.

      Verwijderen
  3. Ik ga sinds kort ook de vegan toer op, dit receptje probeer ik binnenkort eens uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor dit recept! Ook gepind en hopelijk kan ik het binnenkort eens uittesten! Zeg maar, wat een super leuk kopje op de foto!!! Mag ik vragen waar je dat gehaald hebt? Zo wil ik ook wel eentje ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond dit kopje ooit op de rommelmarkt, het is er eentje uit de rambouillet serie van Boch.

      Verwijderen
  5. Super goed gelukt met een super lekker resultaat! Top recept ��

    BeantwoordenVerwijderen